<span class='empty'></span> <span class='empty'></span> <span class='empty'></span> <span class='empty'></span> <span class='empty'></span> <span class='empty'></span>

Historische overkappingen Haagse Passage vervangen

Geplaatst op 23 maart 2017

DEN HAAG – Het dak van de monumentale Passage in Den Haag, het oudste winkelcentrum van Nederland, is toekomstklaar gemaakt.

Aan Bouwbedrijf Van Grootheest BV werd de opdracht verleend om de drie historische overkappingen van de Haagse Passage te gaan vervangen. Overkappingen welke nog dateren uit de tijd dat de Haagse Passage  werd gebouwd. Bij deze opdracht, van ASR Dutch Prime Retail Custodian bv, werd  elk detail van de huidige overkapping  gekopieerd naar de nieuwe overkappingen, een minutieus werk waarbij wij ons vakmanschap konden laten zien.

De Passage in Den Haag is het oudste nog bestaande winkelcentrum van Nederland. Het werd in 1885 in gebruik genomen door de N.V. ‘s-Gravenhaagsche Passage Maatschappij, die mede werd gesticht door de bekende Hagenaar Petrus Josephus de Sonnaville (1830-1925), tevens één van de oprichters van het Kurhaus in Scheveningen.

De oorspronkelijke passage uit 1885 loopt van de Spuistraat naar het Buitenhof. In 1929 is de Hofweg toegevoegd aan het wandelgebied. Het oudste gedeelte (de Spuistraat- en Buitenhof-arm) is gebouwd naar sterk vereenvoudigd ontwerp van de architecten Herman Wesstra jr. en J.C. van Wijk. Het is gebouwd volgens een internationale georiënteerde neorenaissancestijl, terwijl het latere deel richting Hofweg in een expressionistische stijl is gebouwd.

In 2007 kwam er een einde aan een grondige restauratie van de Passage. Gevels werden weer in de oorspronkelijke staat teruggebracht, de marmeren vloer werd door Italiaanse vaklui hersteld en inmiddels is de Passage doorgetrokken naar de Grote Marktstraat. Sommige oude winkels zijn gebleven, zoals de postzegelhandelaar en Akkerman, de vulpenspeciaalzaak. Voor de restauratie waren de woningen boven de winkels veelal leeg, Daarom werd besloten de eerste verdieping bij de Passage te betrekken. Enkele nieuwe bruggen maken het nu mogelijk op die hoogte van de ene kant naar de andere kant over te steken.

Bron: Wikipedi

Van dit renovatieproces hebben wij een video genaakt.

 

Brochure aanvragen

Let op: velden met een * zijn verplicht.

    sluit venster

    Fotogalerij

    Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.
    -->