<span class='empty'></span> <span class='empty'></span> <span class='empty'></span>

Sportcomplex “De Vlinder” – Wageningen

Opdrachtgever:      gemeente Wageningen 
Architect:                BEAR Architecten – Gouda
Omvang:                8.910 m2 
Realisatieperiode:  juli 2002 – november 2003

Bij de door de Gemeente Wageningen uitgeschreven prijsvraag in de zomer van 2000 is het plan ” ‘-Sporting Spaces-‘ ” van Swagro Bouw , een samenwerkingsverband tussen Grootheest Bennekom Bouwbedrijf en Van Swaay Bouwbedrijf uit Wageningen, in combinatie met BEAR Architecten als beste uit de bus gekomen.

Het plan, dat in overleg met de gemeente uitgebreid is met een kelder onder de plaza en extra verdiepingen op de multifunctionele toren, geldt als een landelijk voorbeeldproject op het gebied van duurzaamheid en energiezuinigheid. Deze dubbele sporthal voldoet aan de NOC*NSF eisen waardoor Wageningen een volwaardige wedstrijdaccommodatie zal krijgen.

De twee sporthallen zijn met elkaar verbonden door een overkapte buitenruimte, de zogenaamde ‘plaza’, die ter hoogte van de horecaruimte overgaat in een 24 meter hoge ‘zonneschoorsteen’ welke tegen een ruim 35 meter hoge multifunctionele toren is geplaatst. Deze zonneschoorsteen is het hart van het ventilatiesysteem van de sporthallen, dat gebaseerd is op het principe van natuurlijke ventilatie en thermische trek. Op het dak van de toren vindt warmteterugwinning plaats uit deze ventilatielucht. Daarnaast is een deel van het glazen dak van de plaza en de zonneschoorsteen in opdracht van NUON ingevuld worden met PV panelen. Ook op de platte daken van beide hallen is ook een PV installatie geplaatst worden.

Naast deze twee in het oog springende zaken zijn er tal van andere duurzame maatregelen toegepast. Aan het project is door de NOVEM subsidie verleend voor energiebesparende maatregelen. Onder de zonneschoorsteen tegen de gevel van de multifunctionele toren is een indoor-klimwand gerealiseerd.

Brochure aanvragen

Let op: velden met een * zijn verplicht.

    sluit venster

    Archief

    Download eerdere versies van de brochure.
    Bekijk het vorige project
    -->