<span class='empty'></span> <span class='empty'></span> <span class='empty'></span> <span class='empty'></span> <span class='empty'></span> <span class='empty'></span>

Renovatie Sigarenfabriek Willem II – Den Bosch

Op 11 maart 2013 hebben wij de aanbesteding gewonnen voor de verbouwing van de voormalige Sigarenfabriek Willem II te ’s-Hertogenbosch.

Eerste even een stukje geschiedenis:

De voormalige sigarenfabriek Willem II is gegrondvest in het jaar 1897 door Goulmy & Baar. Het rijksmonument is ontworpen door de architect P. Th. Stornebrink. Het gebouw, opgetrokken uit schoon metselwerk en waarvoor ijzer is gebruikt voor de constructie, kenmerkt zich door de grote hoeveelheid aan boogramen, kruisramen en de achtzijdige traptoren. Rond 1907 – 1908 heeft er nog een verbouwing met enige uitbreiding plaatsgevonden. De vooruitstrevende Goulmy & Baar gaven opdracht voor een voor die tijd zeer modern gebouw, zowel architectonisch als de voorzieningen met een lift, airco, sanitair en vloerverwarming.

Door de recessie in de sigarenindustrie werd de fabriek in 1929 overgenomen door de firma Willem II die het pand vier jaar in gebruik heeft genomen. In de Tweede Wereldoorlog diende sigarenfabriek Willem II als opslag en de kelder als schuilplaats. De door de oorlog opgelopen schade aan het pand heeft men in 1946 zorgvuldig weten te herstellen.

Eind mei 2013 zijn wij begonnen met de verbouwing. Het gebouw (bestaande uit 3 etages) zal binnen grotendeels worden verbouwd en gerenoveerd. Er komen ruimtes in die de gemeente ’s-Hertogenbosch na oplevering gaat verhuren aan o.a. kunstenaars. Hierbij zal het historische karakter gehandhaafd blijven.

Wij zijn bijna een jaar aan het (ver)bouwen en de 1e en 2e verdieping zijn in januari opgeleverd. Deze verbouwing verloopt in een zeer constructief overleg tussen de opdrachtgever en ons. Veel wijzigingen en aanvullingenzijn doorgevoerd waarbij we gezamenlijk de wens van de opdrachtgever om het opleveringstijdstip van de 1e en 2e verdieping niet uit het oog hebben verloren. Doordat het gebouw ten delen in gebruik is gebleven tijdens de uitvoering (poppodium W2 en een zeefdrukker) vergde ook dit de nodige afstemming, na de oplevering zijn zij verhuisd naar (ten delen) de 1e en 2e verdieping. Na deze verhuizing zijn we gestart met de werkzaamheden op begane grond en in de kelder. De verwachting is dat deze verdiepingen in juni zullen worden opgeleverd.

Brochure aanvragen

Let op: velden met een * zijn verplicht.

    sluit venster
    -->