<span class='empty'></span> <span class='empty'></span> <span class='empty'></span> <span class='empty'></span> <span class='empty'></span> <span class='empty'></span>

Kunstwerk Baron van Wassenaerpark onthuld

Geplaatst op 2 november 2016

Op 2 november werd in het Baron van Wassenaerpark te Bennekom een kunstwerk van kunstenares Heidi Linckonthuld.

Door Doriet Willemen

De dieprode kleur van de bakstenen, waaruit het nieuwe kunstwerk op het Baron van Wassenaerpark is opgebouwd, past mooi bij de dieprode kleur van de monumentale bomen langs de Oost Breukelderweg. En dat is geen toeval.

BENNEKOM – Kunstenares Heidi Linck, die het nieuwe bakstenen kapelletje ontwierp, heeft namelijk alles goed overgedacht voordat ze aan de slag ging. Allereerst verdiepte ze zich in de geschiedenis van het landgoed Hoekelum, waar het Baron van Wassenaerpark ooit toe behoorde. Ze deed zelf research en kreeg informatie van Kees Heitink van de Historische Vereniging Oud Bennekom. Zo ontdekte ze dat er ooit op het landgoed Hoekelum, ergens in de buurt van de ijskelder achter het kasteel, een kapelletje heeft gestaan. Het was niet in gebruik als kapel, maar het was een folly, een bouwwerkje dat er alleen voor de versiering staat. Er is slechts één ansichtkaart bewaard gebleven waarop een foto van de folly te zien is.” Op basis hiervan is Linck vervolgens aan de slag gegaan om het kunstwerk ‘Lost and Found’ te ontwerpen.

Met haar creatie wil de kunstenares de twee delen van het oude landgoed Hoekelum opnieuw met elkaar verbinden. Toen destijds de snelweg A12 werd aangelegd is het landgoed doormidden gesneden. Het deel aan de Bennekomse kant van de snelweg is toen door Baron van Wassenaer afgestaan met de bedoeling dat het terrein gebruikt zou worden voor zorg. Dit resulteerde in de bouw van het Streekziekenhuis. Door het kunst object worden de gescheiden delen van het landgoed symbolisch met elkaar verbonden. Om deze verbinding nog verder te benadrukken, heeft Linck een bijbehorende wandelroute uitgestippeld. Bewoners van het Baron van Wassenaerpark (en andere belangstellenden) kunnen een wandeling maken die via het tunneltje onder de A12 ook over het andere deel van het landgoed leidt langs het kasteel.
Onder de klanken van de Ierse folkgroep The Coincidences, die het nummer Lost and Found ten gehore brengt, onthult wethouder Johan Weijland in de stromende regen samen met andere betrokkenen het kunstwerk. Bewoners van de omliggende wooncomplexen op het park komen kijken bij de onthulling. Het is voor hen eigenlijk geen verrassing meer is hoe het kunstwerk eruit ziet. Ze hebben de afgelopen tijd al gezien hoe het kapelletje opgebouwd en gemetseld werd door de vaklui van Bouwbedrijf Van Grootheest. “Het is erg leuk geworden”, is een bewoonster van mening. “En ik vind het verhaal erachter ook mooi”.

Bron: Bennekoms Nieuwsblad

Brochure aanvragen

Let op: velden met een * zijn verplicht.

    sluit venster

    Fotogalerij

    Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.
    -->