<span class='empty'></span> <span class='empty'></span> <span class='empty'></span> <span class='empty'></span> <span class='empty'></span> <span class='empty'></span>

Gemeentewerf Amsterdam-zuid opgeleverd

Geplaatst op 26 oktober 2015

Opdrachtgever:       gemeente Amsterdam – stadsdeel zuid
Architect:                  BDG Architecten Ingenieurs Zwolle
Omvang:                   6.250 m2
Realisatieperiode:  1 april 2014 – 26 oktober 2015

Op 26 oktober hebben wij de gemeentewerf voor Amsterdam Stadsdeel Zuid opgeleverd en daarmee overgedragen aan de nieuwe gebruikers. In december 2015 zal het pand in gebruik genomen worden en vanaf dat moment als nieuwe gemeentewerf voor Stadsdeel Zuid gaan functioneren.

Vanuit een EMVI-aanbesteding verwierf Bouwbedrijf Van Grootheest BV de opdracht voor de realisatie van deze gemeentewerf.

Nadat op 26 februari 2014 de aannemingsovereenkomst werd getekend tussen de Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid en Bouwbedrijf van Grootheest BV voor de nieuwbouw van de gemeentewerf aan de Luchtvaarstraat, is op 1 april gestart met de uitvoering van dit project.

De werkzaamheden betroffen de nieuwbouw ten behoeve van de afdelingen Afvalinzameling, Handhaving & Veiligheid en Beheer Openbare Ruimte van Stadsdeel Zuid van de gemeente Amsterdam. Belangrijk voor dit bouwproject zijn de milieuambities van de gemeente Amsterdam. Deze nieuwbouw is zo duurzaam als mogelijk is voor een werf, waarin stalling- en kantoorfuncties zijn gecombineerd. Belangrijk hierin zijn de energiehuishouding (zonnepanelen en warmte/koude opslag techniek) en het waterverbruik (onder andere een osmosebron voor reiniging van de voertuigen).

Bij de bouw zijn de nieuwste duurzaamheidstechnieken gebruikt. Met dit bouwproject maakt het stadsdeel de duurzaamheidsambities van de stad Amsterdam waar. Er is zo veel mogelijk gebruikt gemaakt van energiebesparende bouwmaterialen. Door het toepassen van duurzame technieken worden grote besparingen op water- en energiegebruik behaald.

Het gebouw aan de Luchtvaartstraat 9 te Amsterdam bestaat uit 3 bouwlagen. Op de begane grond worden met name de vrachtwagens gestald en op de verdieping zijn de kantoren, kleedruimten en kantine gesitueerd. Daarnaast is er een parkeerdek voor de stalling van personenauto’s. Vanuit de kantine komt men op een entresol met toegang tot de daktuin. Het geheel is deels overbouwd met een kasdeksysteem waarin ca. 1100 zonnepanelen opgenomen zijn.

Verder hebben in deze nieuwe gemeentewerf het kunstwerk ‘Birdie Birdie’  en een tegelmozaïek uit de oude kantine een nieuw plekje gekregen. De originele bakstenen muur, met daarop het tegelmozaïek, werd in de ruwbouwfase al in een stalen frame getransporteerd en gemonteerd in de nieuwe staalconstructie. Het meest in het oog springende gedeelte van het kunstwerk Birdie Birdie is nu herplaatst in een nieuwe aluminium constructie op de gevel naast de hellingbaan naar het parkeerdek van de nieuwe Gemeentewerf.

Dat de gebruiker van de nieuwe Gemeentewerf oog heeft voor duurzaam hergebruik blijkt ook bij de extra interieurwerkzaamheden, waarvoor wij een separate opdracht hebben gekregen. De interieurelementen en enkele wanden in de kantine zijn bekleed met Stadshout, waarmee de in de Amsterdamse parken gekapte bomen een nieuw leven krijgen. Zelfs ‘afval’ is gebruikt in recycle kunstwerken en verlichtingsobjecten.

Brochure aanvragen

Let op: velden met een * zijn verplicht.

sluit venster

Fotogalerij

Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.
-->