<span class='empty'></span> <span class='empty'></span> <span class='empty'></span> <span class='empty'></span> <span class='empty'></span> <span class='empty'></span>

Clustervoorziening Vught Noord opgeleverd

Geplaatst op 28 juli 2014

Opdrachtgever: Gemeente Vught
Architect: TenW architecten adviseurs
Omvang: 5.500 m2
Realisatieperiode: 1 juli 2013 – 22 juli 2014

Het was in geen enkel opzicht een standaard project. Dat maakte de nieuwbouw van clustervoorziening Vught Noord tot een grote uitdaging. Het resultaat stemt meer dan tevreden. Het kunststukje is tot een goed einde gebracht en dat in een ongekend snel tempo.

De multifunctionele clustervoorziening Vught Noord biedt onderdak aan twee basisscholen, een kinderdagverblijf, peuterspeelzalen, de turnafdeling van Sportvereniging Prins Hendrik en Stichting Jeugd Aktief. Het gebouw staat ook bekend als een brede school met sporthal. TenW in Den Haag maakte het ontwerp en Bouwbedrijf Van Grootheest realiseerde de bouw van het project.

Het nieuwe gebouw in het Stadhouderspark heeft een bijzondere uitstraling. De sfeer sluit aan op de belevingswereld en de schaal van het jonge kind. Het natuurlijke karakter vormt een voornaam uitganspunt. Architect Kees Willems spreekt van een licht en helderwit hart van het veelzijdige pand. ‘De kas en de daklichten zorgen voor veel daglicht en zôneren het interieur in kleine herkenbare delen voor de verschillende gebruikersgroepen. Het lichte interieur met een heldere structuur is verantwoordelijk voor een fris klimaat, overzichtelijk en veilig. Met de brede tribunetrap en de speellokalen wordt een eigen theater in het gebouw  gecreëerd.’ Zeer bijzonder is het gevouwen dak in de vorm van een zaagtand afgeleid van de militaire loodsen die eerst op het defensieterrein stonden. Met verschillende dakhellingshoeken (van 18 tot 58 graden) gaat het om een beeldbepalend element. De verdiepingshoogten variëren daardoor van 3,5 tot 6,5 meter.

Het dak was een huzarenstukje. Een kanaalplaatvloer moest zelfs onder een hoek van 58 graden worden gelegd. Dat is veel steiler dan gebruikelijk. Daarvoor moesten wij zelf een veiligheidsklem ontwikkelen. In het zaagtanddak zijn twee kleine aluminium lichtkapconstructies geïntegreerd. Daarmee wordt het nodige daglicht in het hart van het gebouw en de inpandige daktuin gerealiseerd. Door de dakvorm is elk lokaal op de verdieping uniek van vorm. Het was echt maatwerk. Het vergde veel van alle betrokken partijen, het was in meerdere opzichten geen doorsnee karwei. Dat begon al bij de start. Door de strakke planning was er geen voorbereidingstijd. Er is tijd ingelopen door op twee niveaus tegelijk te bouwen. Gelukkig heeft de zachte winter ons in de kaart gespeeld.

De hoofddraagconstructie bestaat uit diverse systemen en is een combinatie van prefab beton kolommen, wanden en balken met een staalconstructie en kanaalplaatvloeren voor de verdiepingen en het dak. De uitstraling van het gebouw is bijzonder te noemen. Het gevarieerde gevelbeeld speelt daarbij een belangrijke rol. De gevels zijn fraai afgewerkt met leien, waxed wood Siberisch lariks van Foreco en translucente Kalwall-panelen. De prefab houten gevelelementen werden gemaakt door Timmerfabriek Kernhem.

Clustervoorziening Vught Noord voldoet aan het programma van eisen van Frisse Scholen. Het gebouw staat te boek als zeer duurzaam, qua installatietechniek (lage temperatuurverwarming, daglichtafhankelijke regeling en aanwezigheidsdetectie) maar ook door het toepassen van ongeveer 700 zonnepanelen op de daken. Het beton in het dak zorgt voor massa en heeft een warmteregulerend effect. Het totaalplaatje klopt aan alle kanten. Wij mogen trots zijn op het fraaie eindresultaat!

 

Brochure aanvragen

Let op: velden met een * zijn verplicht.

    sluit venster

    Fotogalerij

    Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.

    Bekijk de omgeving

    Nog beter zien? Gebruik de "streetview".
    -->