Archeologisch onderzoek aan de Molenstraat in Ede

Archeologisch onderzoek aan de Molenstraat in Ede

Geplaatst op 14 juni 2021

Het bekende winkelpand Geels op de hoek Molenstraat-Grotestraat in Ede is kort geleden gesloopt om plaats te maken voor een nieuw appartementencomplex. Daarbij is archeologisch onderzoek gedaan.

Onder de betonvloer van het voormalige warenhuis bleek nog van alles verrassend goed bewaard te zijn gebleven! Bakstenen funderingen, keldermuren en bakstenen vloertjes kwamen tevoorschijn, en twee waterputten of afvalputten. Zo werd de plattegrond van de vroegere bebouwing weer zichtbaar. Dat de Molenstraat een van de oudste hoofdwegen van Ede is, dicht bij de Oude Kerk, was al bekend. Maar gedetailleerde historische kaarten gaan slechts terug tot de 19e eeuw, en de vroegste muurresten uit dit onderzoek lijken een stuk ouder, 16e– of 17e-eeuws. Eén kuil kan zelfs nog ouder zijn, middeleeuws. In de loop der tijd is er flink verbouwd en uitgebreid, het was duidelijk te zien dat er nieuwe muren over en tegen oudere muren geplaatst waren.

Er is geprobeerd om zoveel mogelijk van de archeologische resten in de grond te laten zitten. Alleen op de plek waar nieuw funderingen gebouwd worden, is het oude muurwerk verwijderd. De rest wordt weer afgedekt met een laagje zand en daarover wordt een nieuwe betonvloer gegoten. We hebben een stukje geschiedenis gemaakt én bewaard!

Tekst Carmen Harmsen (gemeente Ede)

Brochure aanvragen

Let op: velden met een * zijn verplicht.

    sluit venster

    Fotogalerij

    Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.
    -->